maandag 25 mei 2015

Pinksterfeest - feest van de Heilige Geest

We begonnen ons Bijbelfeest met dit hart van ijs. Direct merk je dan dat dit toch nog best moeilijk te begrijpen is voor kinderen (ook al maak je het nog zo concreet). Levi zei: dat is het hartje van Ezra. Hij dacht aan die keren bij de verloskundige dat we naar het hartje van de baby luisterden :-)


Meestal probeer ik het woord 'hart' uit te leggen als 'je leven'. Als je de Heere Jezus niet kent, is je leven koud, hard, net als dit ijs. In het hart hadden we steentjes gestopt, dit staat symbool voor onze zonden. De föhn staat symbool voor de Heilige Geest. Wij wilden in dit Bijbelfeest de nadruk leggen op Johannes 16:8 En als Die (de Heilige Geest) gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel.


De Heilige Geest wijst als het ware de zonden aan in je leven. Elke keer als er een steentje uit viel, keken we welk cijfer daarop stond. We keken op ons lijstje, en daarna praatten we met elkaar over die zonde. We noemden een voorbeeld uit ons eigen leven, of uit het leven van de kinderen. Uiteraard kun je dit lijstje aanpassen.



Zoals je ziet, ontstonden er gaten in het hart. Zo mooi om te mogen vertellen dat de Heilige Geest die 'gaten' op wil vullen met Zijn vruchten. Het is de bedoeling dat we de komende Bijbelfeesten hierover na gaan denken.


 Als verwerking versierden we een vlieger. De bedoeling was om er vlammetjes op te maken (dan hadden we de twee tekenen van Pinksteren in 1 werkje), maar de boys maakten hun eigen versie...


zaterdag 2 mei 2015

Bijbelfeest - Gideon

Hieronder een kort verslag van ons Bijbelfeest, afgelopen zondag. Met Pasen hebben we het gehad over de opstandingskracht van de Heere Jezus, ook in de strijd tegen de zonde. We wilden dit graag nog een keer benadrukken. Daarom kozen we voor een verhaal waarin kracht en zwakheid mooi naar voren komen. Het werd Richteren 7. 's Middags na het eten, lazen we uit de kinderbijbel alvast het gedeelte wat gaat over de roeping van Gideon. Daarin laat hij zien dat hij het echt niet zonder de Heere kan, dus toont hij zijn afhankelijkheid. Maar soms kunnen we juist denken: ik kan het zelf wel, ik heb de Heere niet nodig. Beide kanten (met betrekking tot de strijd tegen de zonde) wilden we aan de kinderen meegeven. Daarom begon ik een potje op te scheppen over mijn sterke spierballen: ik ben zó sterk dat ik de heftruck wel op kan tillen!

Even voelen aan mama's spierballen

Is mama sterk genoeg?

Ik kan het niet in eigen kracht... 
(Voor de leken onder ons: dit is een krik :-)

We wilden ook graag zichtbaar maken hoe groot het leger van de vijand was, en hoe klein het leger van Gideon. Manlief heeft een beetje gestoeid met rekenmachine, weegschaal en rijst. Zo ziet die verhouding er ongeveer uit:

Een enorm leger van de vijand

Het kleine legertje van Gideon is te groot
Anders zou Israël zich tegen Mij kunnen beroemen en zeggen: Mijn eigen hand heeft mij verlost! (Richteren 7:2)

Er blijft maar heel weinig over

Het legertje wordt in 3 groepen verdeeld

En ze winnen toch, maar niet in eigen kracht!

Ik liet intussen platen zien van deze site.

Als verwerking maakten we een bazuin en een fakkel. De bazuin was heel simpel: ik had een plastic bekertje op een keukenrol geplakt, met tape. Daarom heen aluminiumfolie gewikkeld. De fakkel ook van een keukenrol (kun je versieren naar eigen inzicht). Vlammetjes van tissuepapier, of vliegerpapier. En daar tussen een nep waxinelichtje: net echt!



De Bijbeltekst die we geleerd hebben, komt uit 2 Korinthe 12:9 
Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht.