woensdag 22 maart 2017

Objectles - mijn zonde geruild voor Jezus' zuiverheid

Deze middag hadden we eigenlijk niets voorbereid. Toch wilde ik graag iets met de kinderen delen, dus bladerde ik wat in het boekje 'Leer mij God kennen' van Patricia St. John. Omdat we naar Pasen toeleven, sprak het volgende verhaal me erg aan. Terwijl de kinderen (en papa) aan tafel met de lego speelden, las ik het voor.


Het is een oud verhaal over tweelingbroers die in Spanje woonden. Sebastiaan had een goede baan, was vriendelijk en betrouwbaar en werkte hard. Louis was lui en wilde niet werken, hij ging elke avond uit, terwijl hij dronk en gokte. Op een avond komt Louis aangerend met gescheurde en bebloede kleren: hij heeft iemand vermoord. Sebastiaan trekt zijn overhemd uit en ze ruilen hun kleren. Louis rent de heuvels in. Sebastiaan wordt gearresteerd en een paar dagen later ter dood veroordeeld. Een paar weken daarna durft Louis zich weer te vertonen in de stad. Hij hoort wat er gebeurd is, en rent in tranen naar de gouverneur. Daar krijgt hij een brief van zijn broer: 

Mijn lieve broer,
Vanmorgen zal ik, helemaal vrijwillig, in jouw met bloed bevlekte shirt, sterven. 
Ik smeek je om door te gaan met leven in mijn schone overhemd. 
Ik houd van je. God zegene je! 
Sebastiaan.

Een indrukwekkend verhaal, waarin we heel duidelijk de enorme liefde van de Heere Jezus voor ons  zien. Het raakte ons als ouders. Christus heeft aan het kruis de plaats van zondaars ingenomen. Hij stierf, 'gekleed' in onze zonden. Nu zegt Hij tegen ons dat we de nieuwe kleren van Zijn liefde en goedheid moeten aantrekken. Eigenlijk is dit de witte bladzijde uit het woordenloos boekje, misschien ken je het wel. Het gaat hier om de rechtvaardiging, dus niet in de eerste plaats over de bedekking van de zonde met het bloed van Jezus Christus. 



Een oud T-shirt van mama mocht wel beklad worden. Intussen praatten we over de zonden in ons leven. De overtredingen van de Tien Geboden, maar ook minder duidelijke dingen als: de belangrijkste willen zijn, iets wat best wel een dingetje is hier.


Daarna trokken we het lelijke shirt uit, en werd er een prachtig schoon wit shirt aangetrokken. 
De shirts hangen op, en we kijken er regelmatig naar: een herinnering aan Gods oneindige liefde voor ons! Persoonlijk herinnert het mij ook aan het feit dat ik niet meer in dat vieze shirt rondloop. 


Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem. 2 Korinthe 5:21

Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden. 
2 Korinthe 5:17
dinsdag 14 maart 2017

Een lam voor mij - review

Eigenlijk zijn het drie verhalen. Het eerste verhaal vindt plaats in deze tijd. Het gaat over de oma van Fien, Sam en Jet. Echt een oma van verrassingen. De kinderen krijgen een uitnodiging per post om het Pesach bij opa en oma te vieren. 
Welkom op Pesach, het feest van bevrijding. 


Het tweede verhaal wordt door oma verteld, en is geschreven vanuit het perspectief van Rachel, een Israëlitisch meisje in Egypte. Haar vader en moeder moeten heel hard werken, maar vandaag niet, want bij de stenenbakkerij is het zo donker. In heel Egypte is het donker. Rachel en Levi zoeken samen met papa een lam uit. Papa legt uit wat er gaat gebeuren. ... Het bloed van het lam zal ons beschermen. 'Kunnen we niet een ander lammetje kiezen?' vraag ik. Papa schudt zijn hoofd. Het is even stil. Ik zit op de grond en kijk met tranen in mijn ogen naar ons lieve lam.


Het laatste verhaal gaat over Joshua, die met zijn vader en moeder gaat logeren bij familie in Jeruzalem. Daar gaan ze het Pascha vieren. De verwarring over Jezus' dood wordt mooi geschetst. Ook de vragen die het oproept: was Hij toch de Messias? 'Ik denk het niet', zegt oom Josia. 'Hij ging te ver. Hij zei zelfs dat hij de Zoon van God was. Dit kon niet langer zo doorgaan.' Een jaar later komt de familie bij Joshua thuis om het Pascha te vieren. Ik vind het ook een beetje spannend. Er is  iets gebeurd wat zij nog niet weten. 


Na de verhalen vind je een aantal gespreksvragen. Vragen die niet heel gemakkelijk te beantwoorden zijn. Het is echt de bedoeling dat je met je kinderen in gesprek gaat.

Daarna volgt een hoofdstuk met uitleg van de Sedermaaltijd. Dan een hoofdstuk met praktische tips hoe je de Sedermaaltijd zou kunnen vieren in je gezin of gemeente. Tenslotte een hoofdstuk met verschillende proefjes en opdrachtjes die je kunt doen om de betekenis van Pesach wat concreter en tastbaarder te maken. En als bijlage nog een aantal recepten zonder gist.


Het is een prachtig boek, met schitterende tekeningen. Ik vind het erg mooi dat de auteurs vanuit kinderen gedacht en geschreven hebben. Op deze manier komt het heel dichtbij. Bovendien is het een heel praktisch boek. Met bijvoorbeeld doe-opdrachtjes en objectlessen, en zelfs een boodschappenlijstje.

Wat mij betreft een aanrader om te gebruiken in deze lijdenstijd!


Vieren wat je vieren kunt...
Een lam voor mij.
Geheimen over Jezus ontdekt in het Pesachfeest.

Gerdine Bonhof en Nelleke Tak

17,50 plus 3,50 verzendkosten. 
Bestellen via nelleketak @ gmail . com
zondag 12 maart 2017

Mozes (8) - Het gouden kalf

Het vorige Bijbelfeest was nou niet echt geschikt om over te bloggen. Een flop zeg maar. Het ging over de wetgeving op de Sinaï. We hebben de Tien Geboden mbv de platen van IKEG geleerd. Zoals je ziet, hebben we (in de week daarna) ook de tekst uit Lukas 10:27 erbij geleerd: U zult de Heere uw God liefhebben... We vonden het belangrijk om de liefde centraal te stellen. 


Soms is er vooraf al zo'n strijd dat je je afvraagt of het überhaupt zin heeft om te beginnen. Soms is er tijdens het Bijbelfeest strijd. Eigenlijk is er altijd strijd. Want er is er eentje die absoluut niet wil dat we als gezin rond de Bijbel samen zijn. Wel heb ik gemerkt dat er verschil is. En dat heeft vooral te maken met onze reactie als ouders. Laten we ons erdoor beïnvloeden? Ergeren we ons bijvoorbeeld aan het irritante gedrag van één van de kinderen? Of doorzien we dat er meer aan de hand is? 

Ook vandaag was er strijd. Ezra van 2 had heel even in de auto geslapen. Te kort om dan aan het eind van de middag nog gezellig te zijn. Toch kreeg ik de rust (genade!) om er op een goede manier mee om te gaan. Ik liet me niet leiden door mijn gevoel. 

We begonnen met het ritueel van het aansteken van de kaars. Daarna wat gezongen en gebeden.


Toen maakten we mooie sieraden van de 'gouden' klei. 


Hierna vertelde ik de geschiedenis uit Exodus 32. Omdat we deze serie echt het leven van Mozes centraal willen stellen, heb ik ook verteld vanuit het perspectief van Mozes. Ik heb eerst Exodus 24:7 voorgelezen waar het volk zegt: Alles wat de Heere gesproken heeft, zullen wij doen en Hem gehoorzamen. Daarna gingen we met Mozes mee de berg op. Daar krijgt hij instructies voor de bouw van de tabernakel, de ark, de offers en de kleding van de priesters. Dan vertelt de Heere aan Mozes wat er onder aan de berg gebeurt. En de Heere wordt zo boos dat hij hen wil vernietigen (vers 10). Mozes pleit dan voor het volk, en de Heere verhoort Hem. Wat heerlijk dat wij ook zo'n Voorbidder in de hemel hebben! 

Mozes gooit de stenen tafelen kapot, verpulvert het beeld tot stof, strooit dat uit over het water geeft het de Israelieten te drinken. Wat een vernedering. Hij roept Aäron tot verantwoording, en dan komt er een stukje waarbij je de kinderen heel persoonlijk kunt aanspreken. Hij zegt: wie bij de Heere hoort, moet bij mij komen (vers 26). Wat zou jij doen? Zou jij ook naar Mozes toegaan? Of denk je dat je mee gedanst zou hebben? Juist deze ochtend waren ze na kerktijd met andere kinderen het kerkplein afgegaan. "Stoer toch? Naar de skatebaan!" Ik had al uitgelegd dat het juist stoer is als jij zegt: ik ga niet mee, want ik wil gehoorzaam zijn. Dat heb ik nu weer gezegd: de mensen uit de stam van Levi waren 'stoer' omdat ze voor de Heere gekozen hadden. 

De volgende dag klimt Mozes weer de berg op. En wat een prachtige lessen zien we dan. Juist in deze lijdenstijd! Misschien zal ik verzoening kunnen bewerken voor uw zonde (vers 30). En wat een liefde van Mozes voor zijn volk: schrap mij alstublieft uit Uw boek, dat U geschreven hebt (vers 32). Hij wilde de straf wel dragen, maar dat kon en mocht Hij niet. Dat zou een Ander doen. Het raakte me, ook als je nog een keer kijkt naar vers 10: zodat Mijn toorn tegen hen ontbrandt en Ik hen vernietig. God heeft Zijn toorn wél laten ontbranden tegen Zijn lieve Zoon, en Hem wél vernietigd.


Er werd heel geconcentreerd gewerkt aan een mooie kleurplaat. Ik heb het gouden kalf uit goud papier voor ze geknipt en dat plakten we op. Intussen hebben we nog fijn na kunnen praten.


Tenslotte zijn de sieraden tot een kalf gesmeed, en ook weer kapot gehakt :)




Een tijd geleden hebben we al mooie bijpassende teksten geleerd, misschien kun jij ze nog aanleren?

Exodus 33:17 Daar zegt de Heere tegen Mozes: want u hebt genade gevonden in Mijn ogen, en Ik ken u bij uw naam. 

En Johannes 1:17 waar we duidelijk zien dat de wet ons niet kan redden: De wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen.
dinsdag 7 maart 2017

Ik ga slapen ik ben moe - maar dan anders

De meesten van ons zullen het bekende gebedje Ik ga slapen ik ben moe als kind geleerd hebben. Elke avond zong je het, misschien samen met je papa of mama. En misschien heb je het ook aan je eigen kinderen geleerd. 

plaatje van pinterest
Toen onze oudste geboren werd, dachten we na over dit avondgebed, en kwamen we tot de conclusie dat de taal enigszins verouderd is. Ook misten we wat dingen. Zodoende hebben we onze eigen versie gemaakt. Overigens voor een groot deel aan de hand van allerlei versies die we op internet hebben gevonden. 

Onze lieve oudste zoon, ruim 6 jaar geleden *smelt*

Lieve Vader, ik ben moe.
Ik ga naar mijn bedje toe.
Zorgt u voor mij deze nacht.
Zet uw engelen op wacht.

Als het donker is of licht,
'k doe mijn oogjes rustig dicht.
Dank U Heer, dat U mij kent,
dat U altijd bij mij bent.

Alles leg ik voor U neer,
ook mijn stoute dingen Heer.
Doe mijn zonden weg van mij.
Heere Jezus, maak mij blij.

Zorg voor kinderen in nood.
Geef de arme mensen brood.
Laat de zieken als het mag,
beter worden op een dag.

Wilt U ook een Vader zijn,
voor mijn vrienden, groot en klein.
Heer, ik bid ook voor het kind,
dat ik niet zo aardig vind. 

Laat mij weer gezond en fris,
opstaan als het morgen is.
Geef dat ik weer spelen mag.
Dank U Heer, voor deze dag.

Amen.

P.S. Dit is echt iets voor de eerste jaren, daarna stappen we over op een 'vrij gebed'. 
Of eerst een combi van beide. Hoe doen jullie dat?