dinsdag 15 maart 2016

Vrucht van de Geest (10) - zelfbeheersing

Zoek op YouTube eens naar 'marshmallow-test' en je krijgt een interessant filmpje te zien. Wij hebben dit ook gedaan bij onze kids, een beetje aangepast. Ze zaten aan tafel en kregen een chocolade-eitje. Ik zei dat ze hem nu op mochten eten - maar als ze hem zouden bewaren, kregen ze er nog één. Levi vond het wel prima als hij maar één eitje had. ("Dat is toch genoeg?") Maar na enig aandringen van mijn kant, wilde hij er toch wel twee :-) Wij verdwenen naar boven, en de videocamera legde alles vast. Enorm leuk om terug te kijken! Joas speelde ermee, en vroeg aan Levi of hij hem op ging eten. Hij zong: "ik krijg er lekker nog één!" Levi zat gewoon stilletjes naar buiten te kijken en begon even later de woordjes te lezen die ze aan het leren zijn. Daarna bedacht Joas een afleidingsmanoeuvre door met zijn handen moeilijke gebaren te maken. En toen... was hun geduld op: "Wanneer komen jullie nou?" De 5 minuten waren voorbij, dus we waren toch al van plan om naar beneden te gaan. Heel knap dat ze zichzelf konden beheersen! En uiteraard hadden ze hun tweede eitje dubbel en dwars verdiend.

Hierna noemden we nog een paar voorbeelden van zelfbeheersing: op tijd uit bed om uit je Bijbel te lezen, 1 koekje nemen in plaats van 2 of 3, geen zin hebben in een klusje en het toch doen, rustig reageren als je broertje iets afpakt...

Toen vertelde ik de geschiedenis van de verzoeking in de woestijn. Wat een strijd moet dat geweest zijn voor de Heiland. Na 40 dagen moet Hij enorme honger gehad hebben. En toch bezweek Hij niet!


We maakten tenslotte een verkeerslicht:  
stop even - sta stil, 
denk na over de gevolgen, 
doe wat Jezus zou doen. 

Hiermee hebben we deze serie over de vrucht van de Geest afgesloten. 

0 reacties:

Een reactie posten