dinsdag 26 november 2013

Bijbelfeest - de zondeval

Joas kon bijna niet wachten tot we weer een Bijbelfeest gingen doen. We hebben eerst weer samen gekeken naar het Bijbelgedeelte. Wat ons opviel, was dat Adam en Eva na de zondeval niet meer in het paradijs mochten blijven, omdat ze anders van de boom des Levens zouden kunnen eten. Dan zouden ze in hun zondige staat eeuwig leven, wat vreselijk zou zijn. Dus was het genade van God dat ze uit het paradijs weg moesten. Toch was dit veel te ingewikkeld om aan Joas te vertellen. Ik heb trouwens helemaal niets over de boom des Levens verteld. 

We vonden het belangrijk om te benadrukken dat zonde ongehoorzaamheid is aan God. Dat zonde alles kapot maakt. Daarom begonnen we met een sketch. Manlief had een mooi vliegtuigje gevouwen en versierd. Hij ging even weg en zei dat ik er niet aan mocht komen. Ik deed het toch en maakte het kapot. Daarna verstopte ik mij. Ik merkte dat Joas het heel moeilijk vond. Hij ging gelijk naar papa toe: ‘papa, papa…’ Misschien is hij nog te klein voor zoiets, ik weet het niet.

Het verhaal vond ik best moeilijk om te vertellen. Ik wilde graag de ernst van de zonde en de rijkdom van de genade benadrukken. Maar ik vraag me af of dat gelukt is. Gelukkig kunnen we er elke dag nog even op terug komen. De ‘boom met de slang’ staat namelijk op een prominent plekje… We hadden dus een grote plant met een geknutselde slang en echte vruchten erin. Ook had ik zakdoekjes (tranen), pleisters (pijn) en een roos met dorens.  Dit maakte het wel concreet. N.a.v. de gebeurtenis dat God kleren voor Adam en Eva maakt, waarvoor een dier moest sterven, legde ik de link naar de Heere Jezus, Die ook gestorven is. Voor √≥nze zonden!


Als verwerking hebben we een boom geknutseld, waar Joas heel geconcentreerd mee bezig was,
zie  foto J

De tekst die we aangeleerd hebben, kwam uit Jakobus. “Onderwerpt u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel, en hij zal van u wegvluchten.” Ook voor onszelf weer een les. En op heel veel momenten toepasbaar in het dagelijkse leven!0 reacties:

Een reactie posten