zondag 23 februari 2014

Gebed - Bartiméüs

Eindelijk weer een keertje Bijbelfeest! We wilden het graag een keer over gebed hebben. Wat willen we onze kinderen meegeven? Je mag alles, altijd en overal aan de Heere vertellen, de hele dag door. Fijne dingen (danken) en verdrietige dingen (bidden). Die vertrouwelijke omgang is zo iets moois! Dat mogen we als ouders ook voorleven. 

Toen we hierover nadachten, gingen we uiteraard ook op zoek naar een passend Bijbelverhaal. Maar dat bleek niet zo makkelijk te vinden. Daarom hebben we besloten er maar een paar keer over te 'werken' en dan elke keer een ander aspect benadrukken. Het verhaal van Bartiméüs spreekt wel erg tot de verbeelding, dus vonden we mooi om mee te beginnen.

Als intro mocht Joas ervaren wat het is om blind te zijn. We wilden 'blindemannetje' met hem spelen. Maar dat vond onze lieve schat geen goed idee: 'ik vind het spannend'. Oké, dan papa maar. Dat was natuurlijk wel leuk. Daarna wilde hij het nog steeds niet en kwamen er zowaar tranen, kijk maar goed naar de foto, dan zie je ze glinsteren. Natuurlijk hebben we hem niet gedwongen, het moet leuk blijven. Maar soms vind ik het dan wel een beetje lastig om flexibel te blijven hoor.

 

Daarna vertelde ik het verhaal. Bartiméüs wist dat Jezus hem alleen kon helpen. Daarom riep hij zo hard! Joas had nog niet zo lang geleden erg last van waterpokken. Toen hebben we ook heel veel gebeden of de Heere hem beter wilde maken. (Wel mooi om hier nog even te melden: hij had zo'n last van jeuk, en ik had echt alles gedaan wat ik kon doen. Maar 't ging nog steeds niet over. Dat zei ik ook: mama weet echt niet wat ze nog meer kan doen. Joas zei toen: 'Bidden, mama!'). Zodoende kwam dit verhaal best dichtbij. Bartiméüs werd direct beter gemaakt door de Heere Jezus. Maar Joas moest wel een paar dagen wachten. Ook weer een mooie les. Verder hebben we het vooral praktisch gehouden: bijv niet over de blinde ogen van ons hart gehad.


Toen was het tijd voor chippies en wat drinken. Ondertussen bekeken we het boek 'Waar zullen we voor bidden?' van Andy Robb. Hier staan heel veel verschillende platen in met tips waar je voor kunt bidden of danken. Denk aan de mensen in de kerk, zieke kinderen, maar ook de brandweermannen en vissers. Verder ook dingen als 'help ons te delen' en 'dank U voor Uw liefde'. Joas vond het boek vooral erg leuk omdat de plaatjes hem zo aanspraken. Maar dat we ook konden bidden voor die dingen...? Dat was hoofdstuk 2...


We vinden het belangrijk om het gebed wat meer aandacht te geven in ons gezin. Daarom wilden we een gebedsdoosje maken. We bedachten met elkaar wat gebeds- en dankpunten. Zoals de zon, ons huis, speelgoed, de Bijbel. Ik zocht er wat plaatjes bij op internet (oa bij sclera.be), printte ze en Joas mocht ze uitknippen. Daarna hebben we met z'n drieën gebeden. Het gebedsdoosje willen we een vaste plek geven bij het gebed na de maaltijd.Maar dat kan natuurlijk ook heel goed op andere momenten van de dag. Want uiteindelijk is dát het wat we mee willen geven: je kunt altijd met alles terecht bij de Heere God. Hij hoort je altijd! Net als Bartiméüs.

De Bijbeltekst die we aan hebben geleerd, komt uit Matthéüs 7:7 'Bid en u zal gegeven worden. Zoek en u zult vinden. Klop en er zal voor u opengedaan worden.'

0 reacties:

Een reactie posten