zondag 28 september 2014

Bijbelfeest - Genade (1) Mefiboseth

We konden nog wel een poosje doorgaan over het thema 'gehoorzaamheid', maar we hopen dat er nog heel veel jaren komen waarin we nog heel veel Bijbelfeesten mogen vieren met onze kids... 

Toen we begonnen met onze Bijbelfeesten, hebben we een lijst gemaakt met Bijbelse principes (waarheden) die we aan onze kinderen door willen geven. Deze lijst hebben we er weer bij gepakt, en we hebben besloten om het thema 'genade' uit te gaan werken. Genade is een woord wat vaak genoemd wordt, maar waarvan de betekenis voor jonge kinderen niet altijd helder is. 

We worden elke dag omringd door genade! Lieve familie, onderdak, gezondheid, noem maar op. Wat een zegeningen. Dag aan dag overlaadt Hij ons... God liet Zijn genade het meest schitteren toen Hij Zijn Zoon gegeven heeft. Genade, zo oneindig groot, dat ik die 't niet verdien... Dit lied willen we ook aanleren de komende tijd.


 Vorig jaar heb ik de verdiepingscursus voor kinderwerk van Stichting IKEG gedaan (absolute aanrader!). Ik heb toen het Bijbelverhaal van David en Mefiboseth verteld, en ben daar echt doorheen 'gekropen'. We hoefden dus niet lang na te denken welk verhaal nu aan de orde kwam. 

We hebben eerst heerlijk met elkaar gezongen:


Een intro bedenken was iets lastiger. Toch werd dit ook weer geleid: we lazen aan tafel het verhaal van de verloren zoon, en wat is dit ook een prachtig beeld van genade! Vanochtend ging de preek daar ook over. Dus onze intro bestond uit het kort herhalen van deze gelijkenis met de nadruk op het 'welkom thuis' van de vader. Had de zoon dit verwacht? Had de zoon dit verdiend? We legden uit dat dit 'genade' is.

Daarna vertelde ik het verhaal uit 2 Samuel 9 over David en Mefiboseth. Er zit zoveel moois in dit Bijbelgedeelte, dat het (alweer) moeilijk was om te kiezen. Maar ik merk (en heb dat ook geleerd op de cursus) dat het heel belangrijk is om 1 'Centrale Waarheid' te kiezen. Beter 10x hetzelfde dan 10x iets verschillends (hoe mooi ook).


Als verwerking maakten we een kleurplaat van een lamme man, waarna we er 'stokken' bij plakten. (Als je interesse hebt in deze kleurplaat, laat je het maar even weten. Ik heb lang gezocht naar iets wat geschikt was om te gebruiken. Uiteindelijk deze gevonden: een man met prothese :-) en het lijkt zo wel of hij aan het Nordic Walken is, haha.)


We willen ook nog een Bijbeltekst aanleren, Johannes 1:17 
Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen.

Of Efeze 2:8 
Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u,  het is de gave van God.

2 reacties:

 1. Graag zou ik deze kleurplaat ontvangen.
  Gr Thirza Kranenborg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Thirza, ik heb de kleurplaat op pinterest gezet. Hopelijk werkt de link. Groetjes Carolien

   https://www.pinterest.com/pin/570057265307562909/

   Verwijderen