woensdag 11 november 2015

Vrucht van de Geest (6) - Vriendelijkheid

Dit Bijbelfeest begonnen we met een nieuwe traditie: we willen elke keer starten met het aansteken van een kaars. Als beeld van de Heere Jezus: Hij is het Licht der wereld, en om Hem gaat het!


Daarna hebben we heerlijk met elkaar gezongen, zo mooi om ook op deze manier het Evangelie in te scherpen!


Onze intro bestond uit een blinddoek, een watje en een stukje schuurpapier. Terwijl ze aan het watje voelden, zei ik vriendelijke dingen over hen. Bijv: wat zie je er mooi uit, wat kun je dat goed. En bij het stukje schuurpapier was ik onvriendelijk: blijf af, wat een lelijke trui. 

Daarna praatten we nog even verder over de verschillen: het watje voelt lekker zacht, is fijn om te voelen. Zo is het ook met vriendelijk zijn. Daar wordt de ander (en jijzelf) blij van. En het stukje schuurpapier is echt niet aangenaam, dat doet zelfs een beetje pijn. Zo is het ook als je onvriendelijk doet: je kunt een ander pijn doen met je woorden of je daden.


Manlief vertelde de geschiedenis van David, Nabal en Abigaïl. Nabal was verre van vriendelijk, toen de herders van David om eten en drinken vroegen. Abigaïl was juist erg vriendelijk, en zij zocht de vrede. Intussen bekeken we de platen van Als het in het verhaal over 'vriendelijkheid' ging, mochten de jongens het watje pakken, en als er 'onvriendelijk' werd gedaan, pakten ze het schuurpapiertje. Op die manier waren ze er echt bij betrokken.


Als verwerking maakten we poppetjes: Nabal de onvriendelijke, met schuurpapier op zijn kleren.
En Abigaïl de vriendelijke, met watjes op haar jurk. Op deze site kun je de figuurtjes downloaden. Uiteraard kun je ze ook gebruiken voor allerlei andere (Bijbelse) personen!


Tot slot: om dit stukje van de vrucht van de Geest wat dichterbij de kinderen te brengen, het volgende idee. In het ene potje zitten zachte bolletjes die in het andere potje moeten komen. Dat kan door iets vriendelijks te zeggen of te doen. Maar als er iets onvriendelijks gezegd of gedaan wordt, gaan er twee bolletjes uit! Als het andere potje vol zit, komt er een verrassing in. (Ik denk iets lekkers.) Je snapt wel dat de 'ik vind je liefs' me nu om de oren vliegen :-) Maar het is absoluut zo dat de kids zich er echt meer bewust van zijn, en dat was ons doel!

De Bijbeltekst die we aanleren, komt uit Efeze 4:32 
Maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft. 

2 reacties:

 1. Mooi uitgewerkt.
  Die met het schuurpapier en watje ga ik onthouden en wat fijn dat het doel ook bereikt is dat de kinderen zich er nu meer van bewust zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Amanda! Ja, het is fijn als je merkt dat het effect heeft. Dat zul jij kunnen beamen :-)

   Verwijderen