dinsdag 19 juli 2016

Mozes (4) - terug in Egypte

Exodus 4 en 5 waren bij ons vierde Bijbelfeest over Mozes aan de beurt. Dit zijn niet zulke bekende hoofdstukken. Daarom was het een beetje lastig om er een werkje en intro bij te bedenken. Ik vond het deze keer dan ook leuk om er een stukje 'gewone geschiedenis' bij te pakken. Egypte staat uiteraard bekend om de piramides. Misschien, dacht ik, hebben de Israelieten wel mee geholpen aan de bouw daarvan. Toen manlief dat nazocht, bleek dat niet zo te zijn. Het piramide-tijdperk was al voorbij, toen de Israelieten als slaven in Egypte woonden. 

Plaatje van Wikipedia
Als intro toch maar gekozen voor het spelletje om elkaar zo snel mogelijk als mummie in te pakken. Dit vonden de jongens een beetje spannend, dus werd mama ingepakt :-)

 

Daarna vertelde manlief deze geschiedenis aan de hand van de platen van the brick testament.

Mozes zette zijn vrouw en zonen op een ezel en ging op die manier naar Egypte. Wie reed er nog meer op een ezel? Dat wist Joas wel: de Heere Jezus, bij de intocht in Jeruzalem. Maar Hij is ook op een ezeltje naar Egypte gegaan! Toen Hij met Zijn vader en moeder moest vluchten uit Bethlehem voor de boze koning Herodes.

Dat is gelijk een tip, probeer bij elk Bijbelverhaal uit het Oude Testament een link te maken naar het Nieuwe Testament.

Wat verder opviel in dit stuk, is de beproeving. Het volk denkt dat ze bevrijd gaan worden, maar ze moeten juist harder werken! Mooi om Mozes' reactie daarop te zien: hij gaat ermee naar de Heere.


Als 'werkje' bouwden de boys een piramide. (Je kunt het ook van kleine lego of bijvoorbeeld suikerklontjes doen.) Ze mochten zelf bedenken hoe het moest, en dat lukte prima! Hier zie je ook hoe Levi de farao mummificeert :-)

De tekst die we de dag erna geleerd hebben, komt uit psalm 37 vers 40
De Heere zal hen helpen en hen bevrijden; Hij zal hen bevrijden van de goddelozen en hen verlossen, 
want zij hebben tot Hem de toevlucht genomen.

Ik legde het woord goddelozen uit, en Joas wist wel wie er ook goddeloos was: de farao, want die zei: ik ken de Heere niet.


2 reacties:

 1. Haha, leuk zo'n mummie-mammie ;).
  Ff heel bijdehand misschien, maar de Israelieten bouwden toch geen piramides? Is Exodus 1:11 staat: Het bouwde voor de farao voorraadsteden: Pitom en RaƤmses. Maar misschien heb jij het beter bestudeerd dan ik?

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Klopt helemaal hoor, goed opgelet jij ;-) Ik had het er wel bij geschreven. Het piramide-tijdperk was al voorbij. Ik vind het fascinerend dat de wereldgeschiedenis niet los staat van de Bijbelse geschiedenis. Logisch natuurlijk, maar ik heb op school nooit geleerd welke 'tijdperken' bij elkaar horen. Dat gaan we met elkaar ontdekken in onze thuisonderwijs-reis :-)

   Verwijderen