zaterdag 26 april 2014

Bijbelteksten memoriseren

Vandaag geen blog over Bijbelfeest, maar over het leren van Bijbelteksten. Elizabeth George, (je weet wel, van het boek 'Een vrouw naar Gods hart') heeft hier hele mooie dingen over geschreven. Lisanne heeft daar ook over geblogd. Klik klik. Ik ga er daarom niet al te uitgebreid op in. Als je het boek hebt, raad ik je echt aan om hoofdstuk 9 te lezen. Hieronder vind je een citaat dat het belang weergeeft van het memoriseren van Bijbelgedeelten.

De vader van Corrie ten Boom had eens tegen haar gezegd: 'Meisje, vergeet nooit dat elk woord dat je uit je hoofd geleerd hebt een waardevol stuk gereedschap is dat God door jou heen kan gebruiken.' Gods Woord was inderdaad een wapenrusting voor Corrie en het hielp haar de pijn en de verschrikkingen van het concentratiekamp te doorstaan.


Wij leerden al een poosje Bijbelteksten aan, maar er zat geen gewoonte of routine in. Daar moest verandering in komen. Ik hoorde van Charlotte Mason en was meteen enthousiast. In dit filmpje zie je hoe het werkt. Ik kan het niet beter uitleggen. 


Zelf gebruiken we een adressenbakje met bijbehorende kaartjes van de Hema. Enige nadeel is dat je dan maar 26 tabkaartjes hebt. Nu zitten wij voorlopig nog niet aan de 26 Bijbelteksten, en tegen die tijd kopen we er nog wel een paar kaartjes bij. Elke ochtend na het ontbijt zeggen we de teksten op, en het wordt nu al  een routine. Zowel voor de kids (ja, ook die van net 2 doet al mee), als voor ons zelf. "Ik berg Uw woord in mijn hart, opdat ik tegen U niet zondige." Psalm 119 vers 11Ik kan het niet laten... nog 1 citaat dan.

In Deuteronomium 6:6-7 zegt God het volgende tegen ouders: 'Wat Ik u heden gebied, zal in uw hart zijn, gij zult het uw kinderen inprenten en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit, wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat.' Allereerst vullen de vader en moeder hun eigen hart met het Woord van God (vs 6) en vervolgens onderwijzen ze hun kinderen op vastbesloten en toegewijde wijze, telkens wanneer zich in het leven van alledag een gelegenheid hiertoe voordoet (vs 7).Klik hier voor nog een leuk knutselwerkje over dit onderwerp.


4 reacties:

 1. Mooie achtergrond! Groetjes Elsbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ben nog niet helemaal tevreden, maar 't is in ieder geval strak en vrolijk :-)

   Verwijderen
 2. Hoi Carolien, bedankt voor deze tip! Pas geleden ontdekte ik je blog....mooi! Kom vaker terug ;-) groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pauline, dank voor je reactie. Leuk. Ik hoop dat het voor jullie tot zegen is! Groetjes Carolien

   Verwijderen