zondag 3 augustus 2014

Bijbelfeest - Gehoorzaamheid (1) Abraham

Gehoorzaamheid geeft leven.  
Omdat dit thema momenteel best wel een punt is in ons gezin, hebben we ervoor gekozen om hier in ieder geval twee zondagen mee aan de slag te gaan. Toen ik me er in aan het verdiepen was, kwam ik zoveel mooie dingen tegen dat het moeilijk was om te kiezen. Uiteindelijk hebben mijn man en ik voor het verhaal van Abraham gekozen. Hij was God gehoorzaam toen hij Ur verliet, en (nog meer) gehoorzaam toen hij bereid was om zijn zoon Izak te offeren. Het trof ons dat gehoorzaamheid alles te maken heeft met liefde en vertrouwen.

We begonnen met een spelletje memory. Dit deden we met z'n drietjes. Uiteraard won Joas :-) Daarna deden papa en mama het ook nog, maar we hielden ons niet aan de regels. Het was dus niet zo gezellig... Ik vertelde dat dit Bijbelfeest over gehoorzaamheid zou gaan. Joas wist wel wat dat was: "als je gehoorzaam bent, ben je lief en als je ongehoorzaam bent, ben je stout".


Daarna vertelde ik het verhaal uit Genesis 22. Wat moet dat geweest zijn voor Abraham... Wat een vertrouwen had dit kind van God! In Hebreeën 11:17-19 staat "Door het geloof heeft Abraham, toen hij door God op de proef gesteld werd, Izak geofferd. (...) Hij overlegde bij zichzelf dat god bij machte was hem zelfs uit de doden op te wekken. en hij kreeg hem als het ware daaruit ook terug."


Tijdens het verhaal bekeken we de dia's van deze site. Na het verhaal legden we de link naar de Heere Jezus. Hij droeg ook zijn kruis (net als Izak het hout). Maar toen Hij aan het kruis genageld werd, was er geen stem uit de hemel of een ram in de struiken. Hij is voor onze zonden gestorven, ook voor onze ongehoorzaamheid! In Filippenzen 2:8 staat "Hij heeft Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden tot de dood, ja, tot de kruisdood."


Met deze kerntekst uit Genesis 22:18 sloten we af: "En in uw nageslacht zullen alle volken van de aarde gezegend worden, omdat u Mijn stem gehoorzaam bent geweest."

Als verwerking maakten we een kleurplaat die je hier kunt downloaden. We versierden nog met hartjes omdat Abraham heel veel van zijn zoon Izak hield, maar nog meer van de Heere!
4 reacties:

 1. Kwam via via op je blog. Erg mooi! Ik ga zeker terugkomen! Ben ook sinds kort een blog begonnen, mocht je het interessant vinden: http://gelovend-genieten.blogspot.nl/
  Echt mooie ideeën voor de gezinsmomenten. Wat mooi van dat grote houten kruis! Dat maakt het echt beeldend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sorry, verkeerde link gebruikt, het is: http://gelovend-gezin.blogspot.nl/ (vorige was 'oud')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had gereageerd op jouw reactie maar zie dat die niet geplaatst is. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Mooi dat jij ook een blog begonnen bent. Zegen gewenst!

   Verwijderen